zgodovina,
loki in oprema

zgodovina in vrste lokov

zgodovina

Izum loka in puščice pomeni eno prvih, po mnenju mnogih najpomembnejšo tehnološko  revolucijo, ki je človeku omogočala večjo kontrolo njegovega življenjskega okolja, večjo varnost in boljšo možnost preživetja. Po nekaterih virih se domneva, da se lok pojavi v istem času kot uporaba ognja. V davni preteklosti je človek uporabljal lok za lov in vojskovanje, kot športni rekvizit pa se prvič pojavi na kitajskem 1000 let pred našim štetjem. Lokostrelstvo kot športna disciplina je bilo 1170 let na programu antičnih olimpijskih iger.  V moderni dobi pridobi mesto med olimpijskimi športi znova leta 1900 v Parizu in je del olimpijskega programa do leta 1920, v Münchnu 1972 pa zopet pridobi mesto na OI in tako je še danes. 

Oblikovno se lok vse do danes ni veliko spreminjal, spremenili pa so se materiali, ki omogočajo, da z bistveno manjšimi silami dosegamo veliko boljše učinke. Danes lahko govorimo glede na obliko o treh vrstah lokov: ukrivljeni lok, dolgi lok in sestavljeni lok. Ukrivljeni , ki ima dvojno ukrivljene krake lok se pojavlja v treh različicah: olimpijski lok, goli lok in tradicionalni lok.

 

olimpijski lok

Olimpijski lok je najbolje opremljeni ukrivljeni lok s pripomočki: merilna naprava, tleskač (omogoča konstantno dolžino potega), kompenzacijski gumb, ležišče za puščico, stabilizatorji z utežmi.

GOLI lok

V osnovi je enak olimpijskemu loku z manj dodatki. Imeti sme ležišče za puščico, kompenzacijski gumb in uteži določene maksimalne velikosti. Tehnika merjenja je drugačna kot pri olimpijskem loku. Meri se preko konice puščice in za različne razdalje se spreminja mesto oprijema tetive.

 

TRADICIONALNI lok

Tradicionalni lok je še bolj skromno opremljen. Dovoljeno je ležišče za puščico in omejena velikost uteži, določene pa so tudi teže konic puščice. Prijemališče tetive se ne spreminja, merjenja ni saj se strelja popolnoma instiktivno (kot met na koš)

 

DOLGI lok

Dolgi lok je še najbolj podoben originalnemu angleškemu dolgemu loku. Danes so večinoma izdelani iz sodobnih kompozitnih materialov ali pa tradicionalno iz polnega lesa. Običajno je dolžina loka “enka “ višini lokostrelca. Strelja se enako kot s tradicionalnim lokom in nima nobenih dodatkov.

SESTAVLJENI lok

Sestavljeni lok je najmlajši med vsemi,  je pa danes najbolj razširjen med lokostrelci, posebno med lovci, kjer je to dovoljeno. Prav potrebe lovcev so botrovale izumu sestavljenega loka, saj zaradi svoje konstrukcije omogoča po doseganju nazivne moči loka zmanjšanje držalne sile danes tudi za 90% (prvi sestavljeni loki su nudili redukcijo polne moči loka od 30%-50%). Ta učinek se doseže zaradi načina vpetja in oblike koles, preko katerih poteka tetiva. Kolesa so pričvrščena na konceh obeh krakov. Zaradi redukcije nazivne moči je sestavljeni lok v polnem nategu (dolžina natega je za vsakega posameznika omejena) lažji in dalj časa obvladljiv kot ukrivljeni ali dolgi lok. Pomemben učinek te tehnologije je tudi ta, da se po sprostitvi tetive puščica giblje enakomerno pospešeno in ne enakomerno pojemajoče kot pri ostalih lokih. Sestavljeni loki lahko zato uporabljajo lažje puščice, ki so bistveno hitrejše, kot izstrelki ostalih lokov. Prvi sestavljeni loki se pojavijo v začetku sedemdesetih let ko je Holless Wilbur Allen uveljavil patent po katerem so narejeni danes vsi sestavljeni loki. Sestavljeni lok sme uporabljati vse pripomočke, tudi optične leče, nazivna moč pa ne sme biti večja od 60 lbs. Elektronski pripomočki so prepovedani.

oprema lokostrelca

PUŠČICE 

TOK ZA PUŠČICE

 ŠČITNIK PRSTOV

ŠČITNIK ZA ROKO

zanka

.

tarče

PENASTA TARČNA PODLOGA

PENASTA KOCKA

PODLOGA IZ SLAME

.

3D TARČE

3d